Page 75 - 2017_revista_noastra_nr_47-48
P. 75

ca o glumă extrem de sugestivă, Svalbar), cea mai                CNU  ÎN  LUME
        nordică alimentară din lume, cea mai nordică biserică
        din lume, cea mai nordică universitate din lume, cea         Și totuși, vedetele nu au fost balenele, nici
        mai nordică farmacie din lume și grădinița locală care  cârnații și nici chiar ghețarul Nordenskiold, înalt de
        este, da, ați ghicit, cea mai nordică din lume. Apoi  sute de metri căci, la mică depărtare, două capete albe
        ajungem la locuința ei unde, în loc de lemne pe foc și  se ridicau ritmic deasupra apei înghețate. “Văd două
        miros de pește, găsesc un apartament perfect normal:  mici capete...” zice suedezul. Înșfac repede binoclul și
        mobilă de la Ikea, o bucătărie utilată, o baie modernă.  ce să vezi? Doi urși polari, mamă și fiu, defilau înot
        Dacă nu erau pieile de focă puse pe post de covorașe,  prin fața noastră. Motorul bărcii tace. Conversațiile se
        ai fi zis că te afli într-una din metropolele Europei con-  opresc. Se aude doar foșnetul gecilor de fâș, în timp
        tinentale. Pe hol este o hartă în care toți turiștii veniți
        au înfipt ace cu gămălie, pentru a marca locul din care
        vin. Am luat un ac și, cu o ușoară mândrie, l-am înfipt
        la nord de Dunăre. Eram singurul din zona aceasta a
        Europei. După o scurtă introducere, cum era încă zi
        (urma o surpriză legat de asta), am pornit la explorare.
               Există  multe  povestiri  de  groază  despre
        prețurile exagerate și inumane din Norvegia. Dar, cum
        s-a și dovedit, toate sunt adevărate. Dacă o sticlă de
        apă de jumătate de litru este, tradus, cam douăzeci de
        lei, litrul de ulei de măsline ajunge la o sută și de carne
        sau alte produse animale nici nu mai încape vorbă. Așa
        că, ușor traumatizat, m-am mulțumit în acea seară cu
        tăiței chinezești cu un sos dubios dulce-acrișor, mân-
        care care s-a ridicat la “doar” treizeci de lei. Apoi,
        sătul, mă pun să aștept noaptea care va aduce cu sine,
        sper, Luminile Nordului. Aștept. Aștept. Mai aștept
        puțin. Se apropia de ora două dimineața și soarele
        părea că rămăsese blocat la orizont, nedorind să apună.
        De unde să mai țin eu minte lecția de geografie de la
        începutul  gimnaziului,  în  care  se  spunea  clar  că
        echinocțiul are loc pe 23 septembrie, iar până atunci
        întuneric, ioc! la Polul Nord. Așa s-a dus și speranța
        de a vedea Aurora Boreală.
               Astfel, ajungem și în cea de-a doua zi. Ynndo
        e plecată la serviciu, dar ne-a spus în ultima seară cum
        funcționează treburile prin gospodărie. Așa se face că,
        mâncați, spălați, îmbrăcați, ne ducem în port, de unde,
        așa cum era stabilit, în zorii noștri ne ia o mică barcă,
        operată de o agenție de turism. Pe punte suntem cam
        o  duzină  de  oameni  care  stăm  și  ascultăm
        instrucțiunile ghidului, un suedez zdravăn, cu un nume
        pe  care  n-am  putut  să-l  rețin.  Barca  pornește,
        conștiincioasă,  și  cu  ajutorul  unui  binoclu,  la
        instrucțiunile ghidului, avem ocazia să vedem fauna
        arctică în toată mândria ei.
               Svalbard are multe de oferit în acest sens. Mai
        întâi, la orizont apare o balenă Minke. Apoi alta, și
        încă una. Peste câteva minute, o specie de pasăre cu
        ciocul roșu-portocaliu dă târcoale ambarcațiunii pentru
        ca mai încolo să apară pe mal o turmă întreagă de reni
        de Svalbard. Spre deosebire de renul cel de toate zi-
        lele, acesta e mai mic, alb și pufos. Am numărat pai-
        sprezece reni care pășteau blazați. Dar cum soarele era
        deja bine ajuns în vârful boltei, s-a dat semnalul de
        masă. Curios din fire, m-am înfipt imediat în carnea
        de balenă, cârnații de ren și brânza cu caramel. Ce pot
        spune, balena a fost bună, deși nu aș mânca-o la un
        grătar cu prietenii, cârnații, deși se lipeau de cerul
        gurii, erau comestibili, iar brânza era uimitor de bună
        până să-ți dai seama ce este, de fapt, și anume brânză
        cu aromă de caramel. Mda...

            REVISTA NOASTRĂ nr. 47/48                             fotografii: Codrin Ghidiu                 73
   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80