Page 102 - 2013_revista_noastra_nr_39-40
P. 102

CNU ÎN LUME
                   CNU ÎN LUME
                   CNU ÎN LUME
                   CNU ÎN LUME
                   CNU ÎN LUME
                           Cum am devenit bohemian
                           Cum am devenit bohemian
                           Cum am devenit bohemian
                           Cum am devenit bohemian
                           Cum am devenit bohemian
                                                           Florin DRÃGHICI
                                                           Florin DRÃGHICI
                                                           Florin DRÃGHICI
                                                           Florin DRÃGHICI
                                                           Florin DRÃGHICI
                                                Absolvent al CNU (promoþia 2002, profilul matematicã-
                                               informaticã). A plecat la Praga într-un stagiu de practicã
                                               cu organizaþia studenþeascã AIESEC dupã facultate.
                                               Lucreazã ca dezvoltator software pentru Barclays.

                                                             cã ursuzenia specificã s-a clãdit subversiv de-
                                                             a lungul secolelor ca o reacþie împotriva
                                                             dominaþiei strãine ºi are un oarecare farmec
                                                             pervers (câþi dintre noi povestim despre un
                                                             chelner amabil?).
                                                                    Majoritatea localnicilor pãrãsesc oraºul
                                                             în weekend. Cum ieºi din zona turisticã nu e
                    La prima gustare, berea cehã nu          nici þipenie. Când vãd pe câte cineva, aproape
            impresioneazã, e de o normalitate dezarmantã     cã-mi vine sã-i dau bineþe, cum se face la þarã,
            ºi chiar un pic mai puþin alcool. ªi totuºi, la prima  cu tradiþionalul ,,Dobry den” deºi cel mai probabil
            reîntoarcere acasã, berea mea preferatã mi s-a   e unul dintre strãinii rezidenþi, care fac aproape
            pãrut a fi un sifon sinistru cu aromã de ,,amar”.  de 10% din populaþia oraºului. Fiecare ceh care
            Ca orice lucru de bun simþ pe lumea asta, printre  se respectã deþine o ,,casã de vacanþã” care
            care ºerveþelele de hârtie sau zacusca fãcutã    poate varia de la un ºopron, la o vilã, fiind de
            de mama (fiecãruia), berea cehã e importantã     obicei ceva relativ modest. Scopul nu e sã
            atunci când lipseºte.                            încingã grãtarele, ci mai degrabã sã fie activi în
                    Locuiesc la Praga de ºase ani ºi nici mie  naturã.
            nu-mi vine sã cred. O posibilã explicaþie ar putea      Cu cel mai mare consum de bere din
            fi tocmai aceastã normalitate cu care te         lume ºi o bucãtãrie tipicã, ce o face pe cea din
            obiºnuieºti, care-þi lipseºte când ajungi în alte  Ardeal sã fie un fel de mâncare de regim, v-aþi
            locuri. Nu mã înþelegeþi greºit: un loc ,,anormal”  imagina ºi cele mai mari burþi din lume. Ei bine
            nu e neapãrat în România, cu toate problemele    cehii sunt foarte sportivi ºi surprinzãtor de supli.
            ei, ci ºi mai în ,,vest” unde e fie prea scump,  Am colegi care dimineaþa merg la fitness, în
            prea aglomerat sau pur ºi simplu prea ,,perfect”,  pauza de prânz aleargã 10km ºi seara la bere
            genul de loc în care þi-e dor ca ceva sã meargã  ºi genunchi de porc, bine meritate! La ultimul
            prost doar ca sã mai taie din plictisealã.       recensãmânt cehii s-au declarat doar în procent
                    Ei bine, Praga fiind cam în centrul      de vreo 20-30% religioºi. Cu toate astea se
            Europei împacã ambele tabere ºi o face destul    bucurã de zilele libere, majoritatea evenimente
            de discret, într-o þarã parcã prea micã pentru   religioase. Bunãoarã, aici nu vine Moº Crãciun,
            grandoarea medievalã a fostei capitale a         ci bebeluºul Iisus. Surprinzãtor este cã porcul
            Imperiului Roman de Apus. În mod ironic, deºi    dispare la Crãciun ºi masa tradiþionalã este crap
            Praga are o poziþie atât de centralã, ultimele   cu salatã de cartofi. O sãrbãtoare mai atractivã
            secole i-au sufocat spiritul prin dominaþia      pare a fi Moº Nicolae zis Mikulaº. Pe 5
            germanilor ºi ulterior a comuniºtilor. Apoi mai  decembrie se umple oraºul de Moºi care sunt
            este ºi situarea geograficã, într-un fel de      însoþiþi de câte un înger ºi un demon, costumaþi
            depresiune dintre Carpaþi ºi Alpi, colacul de    cu migalã, care le cer socotealã copilaºilor
            peste pupãza izolaþionismului ceh.               despre purtarea de peste an ºi le dau dulciuri
                    Pentru un turist de weekend în Praga,    sau îi sperie.
            cehii sunt aproape inexistenþi. Centrul vechi, un       Crãciunul acesta o sã abandonez unul
            fel de arhetip pentru decoruri din cãrþile cu    dintre crapii rotofei scoºi la vânzare în cãldãri
            poveºti, a fost vãzut de ochii mercantili ai     enorme pe marginea trotuarului ºi n-o sã-l
            investitorilor dupã revoluþia de catifea ºi se pare  eliberez în Vltava cea duios pieptãnatã de Podul
            cã este deþinut cu precãdere de ruºi ºi italieni.  lui Carol. Mã întorc acasã, sã-mi ,,normalizez”
            Cehii sunt destul de reticenþi cu strãinii ºi    dorul de familie, de prieteni ºi de colinde (cât
            ospitalitatea lor este renumitã, sublimã chiar,  timp nu e ,,Domn Domn sã-nãlþãm”). Iar dorul
            prin faptul cã nu existã. În ultimii 20 de ani   de berea cehã îmi va fi estompat cu siguranþã
            lucrurile s-au schimbat încet, dar sã nu uitãm   de un vinuþ Vrâncenesc de-al nostru.
                                                                      REVIST
                                                                      REVISTA NOASTRÃ nr. 39-40
                                                                                              nr
                                                                                               . 39-40
                                                                                 NOASTRÃ
                                                                      REVISTA NOASTRÃ nr. 39-40
                                                                               A
              98
              98                                                      REVISTAA NOASTRÃ NOASTRÃ nr nr. 39-40. 39-40
               98
                                                                      REVIST
               98
              98
   97   98   99   100   101   102   103   104   105   106   107